Paraméterek
kiszerelés | 16000ml |
Organico Bokashi konyhai komposztáló vödör 15,3 literes
Gyártó cikkszám: | 1013 |
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható szállítás: | 2024. november 22. |
|
|
Gyártó: | Multikraft GMBH |
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Az Organico konyhai komposztáló vödör kitűnően alkalmas a konyhai hulladékok/maradékok szagmentes fermentálására. Kényelmesen és könnyen használható. Az Organico háztartási vödör ’végterméke’ egy kitűnő minőségű ’trágya’, mely alkalmas cserepes és kerti növények táplálására. A csapon át távozó ’trágyát’ 1:1000-2000 arányban hígítva célszerű felhasználni. A komposztálás ideális szén:nitrogén (C:N) aránya kb. 25:1. A háztartási hulladékok nedvesség- és nitrogén-tartalma magasabb, ezért szükség lehet vázanyagokat adó, magasabb széntartalmú adalékra. A Szárított bio Bokashi erre, valamint a keletkező szagok lekötésére való. A szárított bio Bokashi beltérben történő komposztálásra lett kifejlesztve, de természetesen használható kültéri komposztáláshoz is. |
Leírás és Paraméterek
Bokashi előállítása a háztartásban
Bokashi háztartási vödör, szaglekötő Bio Bokashi és emBIO használatával
Konyhai hulladékból az effektív mikroorganizmusok segítségével fermentáció által magas értékű biológiai trágya (Bokashi) állítható elő cserepes- és dísznövények, zöldségek, cserjék, fák számára.
Szükségek kellékek:
- Egy kisebbfajta edény a napi konyhai hulladék gyűjtéséhez
- Bokashi háztartási vödör
- Száraz Bio Bokashi
- emBIO mikrobiológiai aktivált oldat
Hogyan készítsük:
- Egy adagolókanálnyi (100 ml) szárított Bio Bokashit szórjunk az üres Bokashi háztartási vödör aljába elhelyezett szűrőlapra.
- Aprózzuk fel a konyhai hulladékokat, tegyük a vödörbe és a tetejére szórjunk egy adagolókanálnyi szárított Bio Bokashit. A jobb hatás elérése érdekében permetezzük le emBIO oldattal.
- Erősen nyomkodjuk le, hogy anaerob (levegőmentes) fermentáció jöhessen létre.
- Zárjuk le a Bokashi vödröt a hermetikusan záródó fedéllel.
- A szivárgó lé, mely a fermentáció során képződik, magas értékű folyékony trágya, melyet gyorsan fel kell használni. A vödör alján lévő csappal 3-5 naponta engedjük ki a mellékelt mérőpohárba és vízzel 1:100-1:200 arányban hígítva (1 dl : 10-20 liter vízhez) a szoba- és kerti növények locsolásához használható.
- Amikor a vödör megtelt, lezárt állapotban 2 hétig hagyjuk állni, hogy a tartalma készre fermentálódjon.
Felbontáskor a felszínen megjelenő fehér gombafonat jelzi, hogy a fermentáció sikeres volt és a saját, házi készítésű Bokashi használatra kész!
A kellemesen savanykás szagú tartalmat dolgozzuk be a talajba. 2-4 hét után a Bokashi tápanyagban szerfelett gazdag talajt eredményez a növények és virágok számára. A friss Bokashi savas pH-értéke miatt csak 2 héttel a Bokashi talajra való kivitele után ültessünk vagy vessünk! Vagy: a Bokashit legalább 30-40 cm-re a növénytől dolgozzuk be a talajba.
kiszerelés | 16000ml |