Kiskertes Kisokos 1. rész: Az emBIO
Tartalom:
- Az emBIO
- Miért fontos a mikroorganizmusok jelenléte?
- A kiskerti termesztés reneszánsza
- Egészséges táplálékot kizárólag egészséges talajon lehet megtermelni!
- Az emBIO-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és a használatának várható előnye
Az emBIO nem vegyszer, inkább tekinthető háziállatnak (!), biológiai anyag, s mint ilyen, igen változatos kölcsönhatásban van a környező élővilág mikro- és makroszervezeteivel. Hatása több, egymást erősítő módon jelentkezik:
- Kiszorítja a kedvezőtlen, rothasztó illetve kórokozó mikróbákat.
- Rothadás helyett az erjedéssel történő lebontás válik dominánssá.
- Fokozódik a felsőbbrendű szervezetek számára rendkívül hasznos un. bioaktív anyagok termelése (antioxidánsok, vitaminok, természetes antibiotikumok, stb.)
- Környezetszennyező vegyszerek elbontása, káros hatásuk csökkentése
Miért fontos a mikroorganizmusok jelenléte?
- Aktív talajélet, kedvező mikrobiális tevékenység
- A talaj termelékenysége növekszik
- Javul a talaj vízgazdálkodása
- Olyan élettért alakul ki, ami elvonja a kórokozók, kártevők életterét
- Javul a növények ellenállóképessége
- Intenzívebb gyökeresedés alakul ki
- Növekvő terméshozam várható
A kiskerti termesztés reneszánsza
Napjainkban számtalan fórumon lehet hallani az egészséges táplálkozásról. Mi is rengeteget blogoltunk ezzel kapcsolatban. Fontos, hogy étrendünket úgy állítsuk össze, hogy szervezetünk optimális működéséhez lehetőleg minél komplexebb tápanyagokat kapjon. Azonban a legfontosabb az élelmiszer eredete, hogy honnan származik, és milyen technológiával állították elő. A különböző marketekben sajnos többnyire a nagyüzemi gazdaságokból felvásárolt termékeket árusítják. Az ilyen módon termesztett növények előállítása a nagyfokú műtrágya és növényvédőszerek használatán alapszik.
Egészséges táplálékot kizárólag egészséges talajon lehet megtermelni!
Ez egy nagyon fontos alaptétel.
Az intenzív mezőgazdasági termelés során évente kb. 140 Millió tonna műtrágya kerül kijuttatásra, nem beszélve a rengeteg növényvédő szerről, aminek eredménye a talajok savanyodása, talajélet hiánya, szikesedés, só felhalmozódás, talajszerkezet leromlás, felszíni- és felszín alatti vizek szennyezése
Az ember a táplálékon keresztül, a növény a gyökérzetén keresztül veszi fel a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. A talajokban lévő vegyszermaradványokat és egyéb szennyeződéseket a benne termelt növények felveszik, a növények elfogyasztásával pedig szervezetünkben halmozódnak fel ezek az anyagok, amely különböző betegségek kialakulásához vezet. Saját termelésű terményekkel mindezt kiküszöbölhetjük!
Az emBIO-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és a használatának várható előnyei
Az emBIO-ban úgy válogatták össze a fotoszintetizáló és tejsavbaktériumok, élesztő-, sugár- és moszatgombák asztalközösségét, hogy azok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt élő növények, és a talajban élő hasznos szervezetek fejlődését segítsék.
- Segítségével újra visszaállítható a talajban a mikrobiológiai egyensúly és az aktív talajélet.
- Segíti a szerves anyagok átalakulását tápanyaggá.
- Javítja a szerves és szervetlen tápanyagok hatékony beépülését, a salakanyagok rendben történő kiürülését.
- A talajba bedolgozva olyan környezetet teremt, amely elvonja a káros baktériumok és gombák életterét.
- Intenzívebb gyökeresedést eredményez, amelynek hatására a növényállomány víz és tápanyagfelvevő képessége fokozódik.
- Javítja a talajminőséget, lazább szerkezetű, morzsalékos talajt eredményez.
- Segít a talajban felhalmozódott vegyszermaradványok lebontásában.
- Hatására 10-40%-kal nagyobb terméshozam várható.
- Alkalmazása esetén fokozódik a növények betegségekkel szembeni ellenállóképessége, valamint fagy- és aszálytűrő képessége.
- Nő a termés eltarhatósága.
- Az emBIOval kezelt komposztban a korhadás helyett fermentációs lebomlási folyamatok mennek végbe, melynek hatására lerövidül a komposztálás ideje, miközben tökéletes a tápanyagok feltáródása és kisebb a nitrogén veszteség.
>>> Tovább: Kiskertes Kisokos 2. rész: Palántaneveléstől a kiültetésig