Fekete foltok a paprika csúcsán
Paprika termesztő kiskert tulajdonosok gyakran tapasztalhatják, hogy munkájuk gyümölcse a szedés előtt károsodik, és a paprika csúcsán fekete foltok jelennek meg.
A betegséget kiválthatja:
- gyökérkárosodás (pl. művelés – kapálás – közben megsértett gyökér) általi stressz,
- az aszályos időjárás,
- a talaj magas sótartalma és
- a túladagolt nitrogén is.
- A jelenség azonban legtöbbször a kalcium (Ca) hiányára vezethető vissza.
A csúcsrothadás oka lehet a rossz kalciumfelvétel, valamint a talaj, vízzel optimálisan ellátott és a száraz periódusainak váltakozása. Bár a csúcsrothadás általában a kifejlett terméseket érinti, a fiatal, gyorsan növekvő termések is rendkívül érzékenyek a kalciumhiányra. A rendelkezésre álló vízmennyiség hirtelen és nagymértékű ingadozása olyan zavarokat idéz elő a termés növekedésében, amely csúcsrothadást eredményez. Ez a jelenség sajnos a legtöbb házikertben tetten érhető.
A gyökérkárosodás által kiváltott stressz, az aszályos időjárás, a talaj magas sótartalma és a túladagolt nitrogén is csúcsrothadáshoz vezethet.
A kalciumhiány a termesztésben a leggyakrabban előforduló tápanyag-ellátással összefüggő élettani betegség. Legtöbbször nem a talaj alacsony mésztartalma, hanem a kalcium nehezen felvehető volta okozza a hiányt. A paprikán, továbbá a paradicsomon és a tojásgyümölcsön is leggyakrabban az ún. csúcsrothadás betegség formájában alakul ki, mely a termés csúcsán beszáradt barna foltok formájában jelentkezik. A beteg rész nagysága a hiány mértékével arányos. A magház és a termés kocsány felöli oldala egészséges marad.
Természetesen nem csak a kalcium hiány lehet a ludas, a paprikának kis odafigyeléssel mindent megadhatunk, amire szüksége van a termesztés során. Ehhez már az ültetés előtti ősszel érdemes megtervezni, hogy a következő évben hová tervezzük a paprikát ültetni. A területet lássuk el megfelelő tápanyagot biztosító anyagokkal, amit az emBIO 1% -os oldatának és Meliorit ásványi kőpornak a talajba juttatásával és gyökérzónába dolgozásával érhetünk el. Ezzel a megfelelő tápanyagok biztosítása mellett jelentősen javíthatjuk a talaj szerkezetét és helyreállíthatjuk annak mikroflóráját.
Tavasszal juttassunk a talajba megfelelően előkészített komposztot és ezt szintén emBIO oldattal lepermetezve forgassuk be, ültetés előtt 10-14 nappal, amivel megalapozzuk a paprika általános tápanyag ellátottságát az év folyamán.
A kiültetés után a vegetáció folyamán fontos az általános kondicionáló lombtrágyázás a mikroelemek szintjének fenntartására. Erre egy igen jó készítmény a Hajtika nevezetű zeolitos öntözővíz adalék, mely folyamatosan tudja biztosítani a többek közt a megfelelő kalcium ellátást is a paprika számára. Hetente egyszer az öntözővízhez keverjük a Hajtikából, 10 kiskanálnyit adagoljunk 10 liter vízhez, amihez 2 dl emBIO oldatot is kevertünk.
Az emBIO-s, Hajtikás kezelések közt is figyeljünk a rendszeres és bőséges öntözésre, növényeink megfelelő vízellátására.