Faültetés emBIO-val
Az ültetés előtt fontos a megfelelő hely kiválasztása. Mindig a fák kifejlett kori méretét vegyük alapul, nehogy pár év múlva kelljen szembesülni a rossz tervezéssel.
A biztos kötődés eléréséhez fontos a megfelelő talaj előkészítés és ezzel együtt a megfelelő méretű ültetőgödör kiásása. A fáknak legalább 80 centiméter mély és 100 x 100 centiméteres, a kisebb bokroknak és cserjéknek megfelelő a 60 x 60 x 60 centiméteres ültetőgödör.
Amennyiben sövényt szeretnénk telepíteni ne külön-külön ültetőgödröket ássunk, hanem egy megfelelő szélességű és mélységű hosszanti árkot készítsünk. Így sokkal könnyebb lesz az egyenes növénysor kialakítása.
Az ültetőgödör aljára juttassunk tőzeggel-komposztal kevert szerves trágyát, a felsőbb rétegeket pedig Meliorit (Zeolit) kőporral kevert jó minőségű földdel töltsük fel. Ebbe úgy ültessük el a csemetéket, hogy a törzsük olyan mélyre kerüljön, mint ahogy a faiskolában, vagy a dézsájukban álltak. Az ültetést követően iszapoló öntözéssel alaposan áztassuk át a talajt. Ehhez emBIO és víz oldatával (2 dl emBIO 10 liter vízhez) addig öntözzük több részletben az ültetőgödör talaját, amíg iszapszerű állagú nem lesz. Alaposan nyomkodjuk/tapossuk körbe a fák, bokrok tövénél, hogy a talaj megfelelően tömörödjön. Ilyenkor még tudunk kicsit igazítani az elültetett fák állásán.
Miért használjuk az emBIO-t?
Az emBIO az EM – Effektív Mikroorganizmusok – technológiáján alapuló rendszer, azaz
rend szer. Olyan élő anyag, amely képes a környezetében rendet tenni.
A mikroorganizmusok a Földünk élővilágának 70%-át teszik ki, nem létezhet élet nélkülük.Az effektív mikroorganizmusok technológiáját eredetileg termőföldek tápanyagtartalmának növelésére fejlesztették ki, azt a józan megfigyelés tudományos szempontok szerinti elemzése hozta létre Japánban.
A mikroorganizmusok alkalmazása egyre nagyobb jelentőséggel bír napjainkban, amikor a termőföldek ökológiai rendszerei felborultak és tápanyagkészletei kimerülőben vannak.
Az emBIO alkalmazása azért fontos, mert:- a pufferhatása révén optimalizálja a közeg (élő és élettelen, illetve ezek együttélésének tere) kémhatását
- az emBIO mikroorganizmusai megakadályozzák a kórokozó mikróbák elszaporodását, így a fa környezetéből a kórokozó baktériumok és gombák által okozott betegségek nagy részét sikeresen kiszorítják, azok számára nem teremt életükhöz kellő alkalmas feltételt
- az emBIO-ban a fotoszintetizáló és tejsav baktériumok, a sugár- és moszatgombák asztalközösségét úgy válogatták össze, hogy azok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt létező élőlények létezését segítsék, kiegészítsék
- a több mikróba faj együtt dolgozik, egymásnak „szolgáltat”, az erjesztő és rothasztó folyamatokból az antioxidáns anyagokat termelő, az egészséget egyenletes szinten biztosító folyamatokat tart karban
- az emBIO javítja a tápanyag (szerves és szervetlen) hatékony beépülését a fák tápanyagkörforgásába, a salakanyagok rendben történő kiürülését
- az emBIO mikroorganizmusai olyan aminósavakat termelnek, melyeket csak ők tudnak a magasabb rendű élőlények számára biztosítani, azaz eszenciálisak
- az emBIO összhangot teremt az élő szervezet és élettelen világ között és az élőlényen belül is
- az emBIO nem kémiai anyag, használata után nem kell figyelni az élelmiszerbiztonsági, a növény egészségügyi elvárásokat, semmilyen környezeti károsító hatása sincs
Az emBIO-val visszapótolható, majd idővel helyreállítható a természetes ökoszisztéma, emellett a mikroorganizmusokkal szimbiózisban élő élőlények élettevékenységét segíti.
Mindezek mellett az EM technológia az élet számos területén felhasználható és már bizonyított jótékony hatásával.