Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bokashi előállítása a háztartásban Bokashi háztartási vödör használatával

Az Organico Bokashi konyhai komposztáló vödör kitűnően alkalmas a konyhai hulladékok/maradékok szagmentes fermentálására. Kényelmesen és könnyen használható. Az Organico Bokashi háztartási vödör "végterméke" egy kitűnő minőségű "trágya", mely alkalmas cserepes és kerti növények táplálására. A csapon át távozó ’"trágyát" 1:1000-2000 arányban hígítva célszerű felhasználni.

A komposztálás ideális szén:nitrogén (C:N) aránya kb. 25:1. A háztartási hulladékok nedvesség- és nitrogén-tartalma magasabb, ezért szükség lehet vázanyagokat adó, magasabb széntartalmú adalékra. A szárított bio Bokashi erre, valamint a keletkező szagok lekötésére való. A szárított bio Bokashi beltérben történő komposztálásra lett kifejlesztve, de természetesen használható kültéri komposztáláshoz is.

Tartalom:


Mi is az Organico Bokashi?

Az Organico Bokasi egy szerves hulladék kezelésére kifejlesztett komposztáló. Segítségével zöld hulladékát a konyhájában tárolhatja mindenféle zsák használata, vagy a napi szintű hulladékgyűjtőbe történő ürítés nélkül. A termékhez biztosított különleges Bokashi kultúra elindítja az erjedést az Organico Bokashi edényen belül, melyben a hasznos mikroorganizmusok megakadályozzák a rothadást, ezáltal is megelőzve a kellemetlen szagok kialakulását.

Az Organico Bokashi csomag tartalma:

  • 1 db Organico Bokashi komposztáló, adagoló csappal, füllel és fedéllel
  • 1 szett kiegészítő termékek (1 db szintező simító, 1 db adagolókanál, 1 db mércés adagoló, 1 db használati utasítás, 1 db szűrő - folyadék elvezető)

Mindenképpen javasoljuk rendelni hozzá igény szerint:

  • 1 csomag különleges Bokashi biológiai kultúra
  • 1 liter emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény

A Bokashi kultúráról bővebben

A  Bokashi  természetes  zöldhulladék  korpa  melasz  és  korpa  keveréke,  hasznos  mikroorganizmusokkal gazdagítva (tejsav baktériumok, élesztők, fotoszintetikus organizmusok, Actinobacteria, és enzimatikusan aktív gombák) amelyek elindítják az edények belül a hulladék erjedését és megakadályozzák a bomlást. Az erjedés után a zöldhulladék megőrzi minden tápanyagtartalmát, amelyek a rothadás vagy bomlás következtében elvesztek volna. Az erjedt zöld hulladék első osztályú komposzt alapanyagként használható.

Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítményről bővebben

...

Mit helyezhetünk a Bokashi Organico komposztálóba?

Közel minden zöld hulladék tárolható a Bokashi Organico komposztálóban. Javasoljuk, hogy a nagyobb darab zöld hulladékokat aprítsa kisebbekre, hogy a komposztálási folyamat eredményesebb legyen.

Alkalmas hulladékok:

  • Zöldségek és gyümölcsök
  • Citrusfélék- és banán héja
  • Főtt étel
  • Főtt és nyers hús
  • Sajt
  • Joghurt
  • Tojás
  • Kisebb csontok
  • Kenyér
  • Kávé zacc
  • Tea filter
  • Hervadt virágok
  • Kis mennyiségű papírtörlőkendő vagy papírszalvéta

Nem alkalmas hulladékok

  • Folyadékok:
    • Ecet
    • Gyümölcslé
    • Tej
    • Olaj
    • Víz
  • Egyebek:
    • Nagyobb csontok
    • Állati ürülék
    • Nagyobb mennyiségű papír
    • Hamvak

Méretek

A Bokashi Organico edényt tárolhatja a konyhapult alatt, konyhaszekrényben, vagy kamrában. Javasoljuk, hogy a Bokashi Organico edényt szobahőmérsékleten tárolja.

*Nem javasoljuk, hogy az edényt az erkélyen (kültéren) tárolja, mivel az károsodhat, vagy akár el is törhet fagy következtében. Javasoljuk ne tegye ki a vödröt közvetlen napfénynek.

  • Méretek (m/sz/h): 39 / 27 / 32 cm
  • Űrtartalom: 16 L

Az Organico Bokashi használata

A következő néhány lépést követve megtudhatja, hogyan használja az Organico Bokashi edényét hatékonyan

Mielőtt használná a terméket kérjük, győződjön meg róla, hogy a folyadék leengedő csap zárva van. („CLOSE” állás felfele mutat).

  1. Mielőtt  bármit  is  helyezne  az  edénybe, szórjon 20  ml  Bokashi  kultúrát a  mellékelt  mérőkanál segítségével.
  2. Aprítsa a nagyobb darab zöld hulladékokat kisebb darabokra (2-3cm), mielőtt az edénybe helyezné.
  3. Helyezze el a zöld hulladékot az edényben.
  4. A mellékelt szintező - simító segítségével lapogassa el a hulladékot.
  5. Szórjon 20 ml Bokashi kultúrát ismételten, az ellapított hulladék tetejére (Bokashi kultúrát nem lehet túladagolni).
  6. A megfelelő anaerob fermentációt a komposzt felszínén megjelenő fehér bevonat, valamint az édes-savanyú illata jelzi.
  7. Mindig friss hulladékot helyezzünk az edénybe, rothadt vagy penészes anyagot ne.
  8. Ügyeljünk arra, hogy csak azt a réteget keverjük össze Bokashi kultúrával, amit az adott alakalommal helyeztük az edénybe.
  9. Fedje le az edényt a fedővel, győződjön meg róla, hogy mindenhol szorosan lezárta.
  10. Eressze le a komposzt folyadékot 3-5 naponként. FIGYELEM! Az edény első használatakor ellenőrizze le a folyadék szintjét egy hét után.
  11. A nem megfelelő fermentációt a kellemetlen, rothadás szag jelzi, ilyenkor szórjunk egy marék cukrot a komposztra és ügyeljünk a légmentes zárásra.
  12. Amikor az edény megtelt, folytassuk a komposzt folyadék 2-3 naponkénti leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 14 napig tovább zajlani.
  13. Az elkészült komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagtól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónapon belül.
  14. Amennyiben nincs módunk elásni a komposztot, úgy azt helyezzük zöldhulladék gyűjtő edénybe!

Az erjesztési folyamat termékei

Fermentációs folyadék

Az erjedés egy természetes folyamat, amely a zöld hulladékok lebomlása során keletkezik, mikroorganizmusok útján, mely ezáltal nem jár kellemetlen szagokkal. A hulladék így inkább bomlik, mint rothad, ezáltal megtartja a vitaminok és ásványi anyagokat.. A Bokashi kultúra elősegíti a zöld hulladék lebomlását, csak úgy, mint bármilyen más növény védőszer vagy egyéb káros anyagok, mindezt környezetbarát módon.

Használja a hígítatlan folyadékot lefolyók és szennyvíz tisztító tartályok fertőtlenítésére.

Hígítsa a folyadékot vízzel 1:200 - 1:1000 arányban háztartási növények és a kert növény korától függően védőszerként történő alkalmazásához.

Első osztályú komposzt alapanyag

A természetes mikroorganizmusok jelenléte a Bokashi kultúra megindítja az edényen belül az erjedést, melynek köszönhetően  a  zöld  hulladék  megtartja  az  alapvető  tápanyagait,  vitaminjait  és  ásványi  anyagait.  A növényvédő  szereket  és  egyéb  káros  anyagokat  környezetbarát  anyagokká  bontódnak  le.  Az  erjedt zöld hulladék első számú komposzt alapanyag a háztartási növényeink számára.

FIGYELMEZTETÉS! A Bokashi Organico edényben található hulladék keveréket és a fermentációs folyadékot tilos lenyelni!

Karbantartás

Komposztáló edény

  • Ürítés után javasoljuk az edény, a fedél és a kiöntő csap átmosását folyó víz alatt. Ne használjon mosogatószert, mert ezek elpusztíthatják a még aktív mikroorganizmusokat és megzavarhatják az edényen belüli természetes környezetet.

Kiöntő csap

  • Töltse meg az üres edényt vízzel és fordítsa el a nyitócsavart „OPEN” pozícióba, és hagyja átfolyni a vizet a csapon. Amennyiben átfolyt a víz a kiöntő csap tiszta, zárja le a kiöntő csapot „CLOSE” pozícióba történő elfordítással.