Bokashi előállítása a háztartásban Bokashi háztartási vödör használatával
Az Organico Bokashi konyhai komposztáló vödör kitűnően alkalmas a konyhai hulladékok/maradékok szagmentes fermentálására. Kényelmesen és könnyen használható. Az Organico Bokashi háztartási vödör "végterméke" egy kitűnő minőségű "trágya", mely alkalmas cserepes és kerti növények táplálására. A csapon át távozó ’"trágyát" 1:1000-2000 arányban hígítva célszerű felhasználni.
A komposztálás ideális szén:nitrogén (C:N) aránya kb. 25:1. A háztartási hulladékok nedvesség- és nitrogén-tartalma magasabb, ezért szükség lehet vázanyagokat adó, magasabb széntartalmú adalékra. A szárított bio Bokashi erre, valamint a keletkező szagok lekötésére való. A szárított bio Bokashi beltérben történő komposztálásra lett kifejlesztve, de természetesen használható kültéri komposztáláshoz is.
Tartalom:
- Mi is az Organico Bokashi?
- A Bokashi kultúráról bővebben
- Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítményről bővebben
- Mit helyezhetünk a Bokashi Organico komposztálóba?
- Méretek
- Az Organico Bokashi használata
- Az erjesztési folyamat termékei
- Karbantartás
Az Organico Bokasi egy szerves hulladék kezelésére kifejlesztett komposztáló. Segítségével zöld hulladékát a konyhájában tárolhatja mindenféle zsák használata, vagy a napi szintű hulladékgyűjtőbe történő ürítés nélkül. A termékhez biztosított különleges Bokashi kultúra elindítja az erjedést az Organico Bokashi edényen belül, melyben a hasznos mikroorganizmusok megakadályozzák a rothadást, ezáltal is megelőzve a kellemetlen szagok kialakulását.
Az Organico Bokashi csomag tartalma:
- 1 db Organico Bokashi komposztáló, adagoló csappal, füllel és fedéllel
- 1 szett kiegészítő termékek (1 db szintező simító, 1 db adagolókanál, 1 db mércés adagoló, 1 db használati utasítás, 1 db szűrő - folyadék elvezető)
Mindenképpen javasoljuk rendelni hozzá igény szerint:
- 1 csomag különleges Bokashi biológiai kultúra
- 1 liter emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény
A Bokashi természetes zöldhulladék korpa melasz és korpa keveréke, hasznos mikroorganizmusokkal gazdagítva (tejsav baktériumok, élesztők, fotoszintetikus organizmusok, Actinobacteria, és enzimatikusan aktív gombák) amelyek elindítják az edények belül a hulladék erjedését és megakadályozzák a bomlást. Az erjedés után a zöldhulladék megőrzi minden tápanyagtartalmát, amelyek a rothadás vagy bomlás következtében elvesztek volna. Az erjedt zöld hulladék első osztályú komposzt alapanyagként használható.
Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítményről bővebben
...
Mit helyezhetünk a Bokashi Organico komposztálóba?
Közel minden zöld hulladék tárolható a Bokashi Organico komposztálóban. Javasoljuk, hogy a nagyobb darab zöld hulladékokat aprítsa kisebbekre, hogy a komposztálási folyamat eredményesebb legyen.
Alkalmas hulladékok:
- Zöldségek és gyümölcsök
- Citrusfélék- és banán héja
- Főtt étel
- Főtt és nyers hús
- Sajt
- Joghurt
- Tojás
- Kisebb csontok
- Kenyér
- Kávé zacc
- Tea filter
- Hervadt virágok
- Kis mennyiségű papírtörlőkendő vagy papírszalvéta
Nem alkalmas hulladékok
- Folyadékok:
- Ecet
- Gyümölcslé
- Tej
- Olaj
- Víz
- Egyebek:
- Nagyobb csontok
- Állati ürülék
- Nagyobb mennyiségű papír
- Hamvak
A Bokashi Organico edényt tárolhatja a konyhapult alatt, konyhaszekrényben, vagy kamrában. Javasoljuk, hogy a Bokashi Organico edényt szobahőmérsékleten tárolja.
*Nem javasoljuk, hogy az edényt az erkélyen (kültéren) tárolja, mivel az károsodhat, vagy akár el is törhet fagy következtében. Javasoljuk ne tegye ki a vödröt közvetlen napfénynek.
- Méretek (m/sz/h): 39 / 27 / 32 cm
- Űrtartalom: 16 L
Az Organico Bokashi használata
A következő néhány lépést követve megtudhatja, hogyan használja az Organico Bokashi edényét hatékonyan
Mielőtt használná a terméket kérjük, győződjön meg róla, hogy a folyadék leengedő csap zárva van. („CLOSE” állás felfele mutat).
- Mielőtt bármit is helyezne az edénybe, szórjon 20 ml Bokashi kultúrát a mellékelt mérőkanál segítségével.
- Aprítsa a nagyobb darab zöld hulladékokat kisebb darabokra (2-3cm), mielőtt az edénybe helyezné.
- Helyezze el a zöld hulladékot az edényben.
- A mellékelt szintező - simító segítségével lapogassa el a hulladékot.
- Szórjon 20 ml Bokashi kultúrát ismételten, az ellapított hulladék tetejére (Bokashi kultúrát nem lehet túladagolni).
- A megfelelő anaerob fermentációt a komposzt felszínén megjelenő fehér bevonat, valamint az édes-savanyú illata jelzi.
- Mindig friss hulladékot helyezzünk az edénybe, rothadt vagy penészes anyagot ne.
- Ügyeljünk arra, hogy csak azt a réteget keverjük össze Bokashi kultúrával, amit az adott alakalommal helyeztük az edénybe.
- Fedje le az edényt a fedővel, győződjön meg róla, hogy mindenhol szorosan lezárta.
- Eressze le a komposzt folyadékot 3-5 naponként. FIGYELEM! Az edény első használatakor ellenőrizze le a folyadék szintjét egy hét után.
- A nem megfelelő fermentációt a kellemetlen, rothadás szag jelzi, ilyenkor szórjunk egy marék cukrot a komposztra és ügyeljünk a légmentes zárásra.
- Amikor az edény megtelt, folytassuk a komposzt folyadék 2-3 naponkénti leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 14 napig tovább zajlani.
- Az elkészült komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagtól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónapon belül.
- Amennyiben nincs módunk elásni a komposztot, úgy azt helyezzük zöldhulladék gyűjtő edénybe!
Az erjesztési folyamat termékei
Fermentációs folyadék
Az erjedés egy természetes folyamat, amely a zöld hulladékok lebomlása során keletkezik, mikroorganizmusok útján, mely ezáltal nem jár kellemetlen szagokkal. A hulladék így inkább bomlik, mint rothad, ezáltal megtartja a vitaminok és ásványi anyagokat.. A Bokashi kultúra elősegíti a zöld hulladék lebomlását, csak úgy, mint bármilyen más növény védőszer vagy egyéb káros anyagok, mindezt környezetbarát módon.
Használja a hígítatlan folyadékot lefolyók és szennyvíz tisztító tartályok fertőtlenítésére.
Hígítsa a folyadékot vízzel 1:200 - 1:1000 arányban háztartási növények és a kert növény korától függően védőszerként történő alkalmazásához.
Első osztályú komposzt alapanyag
A természetes mikroorganizmusok jelenléte a Bokashi kultúra megindítja az edényen belül az erjedést, melynek köszönhetően a zöld hulladék megtartja az alapvető tápanyagait, vitaminjait és ásványi anyagait. A növényvédő szereket és egyéb káros anyagokat környezetbarát anyagokká bontódnak le. Az erjedt zöld hulladék első számú komposzt alapanyag a háztartási növényeink számára.
FIGYELMEZTETÉS! A Bokashi Organico edényben található hulladék keveréket és a fermentációs folyadékot tilos lenyelni!
Komposztáló edény
- Ürítés után javasoljuk az edény, a fedél és a kiöntő csap átmosását folyó víz alatt. Ne használjon mosogatószert, mert ezek elpusztíthatják a még aktív mikroorganizmusokat és megzavarhatják az edényen belüli természetes környezetet.
Kiöntő csap
- Töltse meg az üres edényt vízzel és fordítsa el a nyitócsavart „OPEN” pozícióba, és hagyja átfolyni a vizet a csapon. Amennyiben átfolyt a víz a kiöntő csap tiszta, zárja le a kiöntő csapot „CLOSE” pozícióba történő elfordítással.